2007 – 63. VÝROČÍ / 63RD ANNIVERSARY

V roce 2007 nás přijel podruhé navštívit Joe Owsianik, bývalý boční střelec B-17, která dne 29. srpna 1944 havarovala mezi Přečkovicemi a Rudicemi. Jako doprovod s ním opět přijel jeho vnuk Nick Mevoli.  Připojil se k nám i Todd Weiler, synovec Jamese A. Weilera, pilota, který zahynul při dopadu své B-17G u Krhova. Přijel na základě pozvání Svatopluka Vaculíka z Velehradu, který Todda v USA vypátral během svého bádání a šlo o jeho první návštěvu naší země.

Jako vždy jsme navštívili některá místa dopadů jako Šanov, Vyškovec, Krhov, Rudice a Přečkovice, muzea ve Slavičíně a Šanově, ale vrcholem návštěvy byla cesta do německého Stotternheimu, kde se Joe Owsianik setkal s Willi Reschkem, bývalým stíhačem od Luftwaffe, který 63 let před tímto setkáním útočil na sevřenou formaci bombardérů 20. letky. Jednu B-17G při útoku poškodil a donutil ji opustit formaci, chvíli na to ale ocasní část jeho Bf109G-6AS poškodila palba někoho z německých nováčků letících za ním a Willi musel proto nouzově přistát u Bánova.

Nikdo z nás tehdy nevěděl, že šlo o poslední návštěvu pana Owsianika. Při svém odjezdu Joe plánoval další návštěvu v roce 2009 při příležitosti 65. výročí letecké bitvy, jeho zdravotní stav mu to ale už bohužel neumožnil a o rok později, 1. listopadu 2010  Joe zemřel. A o další 3 roky později, dne 17. listopadu 2013 přišel tragicky o svůj život i jeho vnuk Nick.

Na společné zážitky s nimi nikdy nezapomene! Byli jako členové naší rodiny…

In 2007 Joe Owsianik, a former waist gunner from B-17G (crash site Preckovice) visited us for a second time. And again, he was accompanied by his grandson Nick Mevoli. Todd Weiler, a nephew of James A. Weiler (1st pilot of B-17G, c rash site Krhov) joined us as well. He arrived on an invitation of Svatopluk Vaculik from Velehrad who found him during his research and it was his first visit of our country.

As usually we visited some of the crash sites at Sanov, Vyskovec, Krhov, Rudice and Preckovice, museums in Slavicin and Sanov but the peak point of this visit was a trip to Stotternheim, Germany where Joe met Willi Reschke, a former Luftwaffe fighter pilot, who 63 year before our visit attacked the formation of the lonely flying Fortresses from the 20th Bomb Squadron. He damaged one B-17G and forced her to leave the formation, but soon after that a tail section of his Bf109G-6AS was damagaed by the friendly fire by one of the behind him flying rookies and Willi had to make a crash landing close to Banov at Uhersky Brod.

None of us knew back then that it was Joe Owsianik’s last visit. Joe was thinking of comming again in 2009 for the 65th anniversary commemoration but unfortunately his health shape didn’t allow him to do so and one year later, on November 1st, 2010 he died. And 3 years later, on November 17, 2013 also his grandson, Nick Mevoli, tragically lost his life as well…

They will never be forgotten as they were like a members of our family!

Fotogalerie / Photogallery

SLAVIČÍN

« 2 of 2 »

ŠANOV

« 1 of 2 »

RUDICE

« 1 of 3 »

KRHOV

VYŠKOVEC

STOTTERNHEIM, GERMANY

« 1 of 2 »

KOVÁŘSKÁ

AIR CAFÉ BRNO

BEHIND THE SCENES

« 5 of 5 »